Informația dimineții pentru pensionarii românii, se întâmplă până la 31 martie: schimbarea radicală, confirmată

de: Alexandru Puiu
10 03. 2023

România riscă să piardă sume fabuloase, de ordinul zecilor de miliarde de euro, dacă nu finalizează reforma sistemului de pensii din țara noastră în timp util. Termenele sunt stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență, reprezentând un angajament al țării noastre în fața Bruxelles-ului.

Proiectul de lege pentru reforma sistemului de pensii din România, cu accent pe pensiile speciale, trebuie să treacă de Parlament în doar câteva săptămâni. Termenul de aprobare este de 31 martie, dar având în vedere reticența opoziției față de cât de superficiale sunt modificările la legea pensiei, este improbabil ca acest lucru să se întâmple. Termenul este final și pentru că, la jumătatea lunii februarie, Biroul Permanent a prelungit termenul de avizare și dezbatere cu 45 – 60 de zile.

Schimbare pensiilor din România

Printre altele, modificările la Legea 223/2015 include schimbări la pensiile militare de stat. Este important de reținut că, de această dată, vorbim de un proiect de lege care a fost înregistrat la Senat și, între timp, a făcut subiectul mai multor dezbateri în presă, decât în Parlament.

Ca și procedură, înainte de vot și o eventuală promulgare, legea trebuie să primească rapoarte de la trei comisii din parlament, juridică, de apărare și de muncă, pe lângă avize de la alte trei, buget, drepturile omului, politică externă. Până la această oră, nu există niciunul dintre cele trei rapoarte menționate. Pe partea de avize, există două favorabile, de la Comisia pentru drepturile omului – 31 ianuarie și Comisia pentru politică externă – 7 februarie. Aceasta din urmă a propus și câteva amendamente.

Conform proiectului de lege, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie. Pentru context, MApN este co-inițiator al proiectului legislativ.

Până la un eventual vot în Parlament, însă, în urma unei propuneri din partea coaliției de guvernare, legea va mai primi mai multe amendamente în jurul pensiilor de serviciu, ca o consecință a raportului Băncii Mondiale. În orice caz, reforma pensiilor trebuie votată până în 31 martie 2023, în doar câteva săptămâni.